Leuk he, dat Sinterklaaspapier. Hoewel deze een beetje gedateerd is geloof ik… De Sinterklaastijd is een gezellige tijd, maar zeker voor de jongste kinderen kan dit ook een stressvolle tijd zijn……. Herken je dit als ouder en vraag jij je af hoe het leuk blijft? Tijd voor een paar tips.

Hou overzicht
Tel mogelijke Sintmomenten eens op en kijk of dit aantal ook passend is voor jouw kind. Kijk goed naar je kind en maak een keuze die past, je hoeft misschien niet overal aan mee te doen.

Geef duidelijkheid
Hoe vaak mag je je schoen zetten? Wanneer is welk Sintfeest? Maak samen een Sintkalender, op internet vind je voldoende inspiratie.

Dreig nooit met Sinterklaas
Nee, nooit. Jij bent de opvoeder, besteed dit niet tijdelijk uit aan Sinterklaas. Dreig niet met  “laat Sinterklaas dat maar niet horen”. Sint houdt van alle kinderen en iedereen doet weleens iets wat niet mag. Daar hoef je als kind niet van in de stress te schieten!

Zorg voor rust en geef ruimte om “uit te razen”
Als er veel indrukken zijn opgedaan, zorg dan dat je kind “zich weer kan uitdrukken”. Kijk wat nodig is, even lekker buiten rennen, de natuur opzoeken, creatief zijn of juist wat extra rust. Met een dekentje op de bank of lekker even in bad spelen. Met dat laatste spoelt je kind letterlijk wat spanning af.

Geef extra aandacht
Laat de tv eens uit (ja, echt) en lees voor, zing liedjes en speel spannende dingen samen na, evt  met een handpop of knuffel. Voor jonge kinderen is het fijn als ze de dingen zelf na kunnen spelen, daar zijn echt geen dure outfits voor nodig. De fantasie van kinderen is groot genoeg! Je kind aan de favoriete knuffel laten vertellen wat er vandaag is meegemaakt is een mooie manier om de dag af te ronden.

Toon begrip voor de gevoelens van je kind
Dwing je kind niet om dingen te doen die jij vooral zelf leuk vindt, ook al is een foto bij Sint op schoot nog zo leuk. Weet je nog hoe erg die baard van Sinterklaas kriebelt? Nou dan!

Lieg niet tegen je kind
Ja, dat kan echt ook in de Sinterklaastijd, kwestie van je kind zelf laten nadenken. Stukje bij beetje laat je ze zo zelf de waarheid ontdekken op het moment dat ze daar klaar voor zijn. Je merkt het vanzelf aan de vragen die gesteld worden. Zeg ook gerust dat je even over de vraag (of beter gezegd, het antwoord) moet nadenken, of dat je het zal navragen. Dat geeft je bedenktijd 😉

Gewoon blijven ademhalen!
Probeer zelf je rust te bewaren, je kind pikt jouw onrust op! Zoek je ontspanningsmomenten, het wordt ook weer gewoon 6 december.
Fijne Sinterklaastijd gewenst!

 

Reageren?

Heb jij tips om van de Sinterklaastijd met jonge kinderen vooral een gezellige tijd te maken? Wil je ze met mij en mijn lezers delen? Reageren kan onder deze blog, via Facebook of via mail.

Liken en delen mag natuurlijk ook, graag zelfs! Want we gunnen toch alle kinderen een leuke Sinterklaastijd?

Verder praten over stress bij je kind?

Zou jij je kind het liefst wat meer ontspanning kado doen? Is jouw kind gevoelig voor extra prikkels en raakt het daardoor uit balans? Ik help jullie graag om eens te kijken waar de gevoeligheden liggen en hoe je hiermee om kunt gaan. Want dat is het hele jaar prettig. Je kunt mij bereiken op 06-24757024 of via info@netzobijzonder.