Ziet er best grappig uit toch? Die olympische sporters die zich een zweetrug staan te vegen op het ijs? De kans dat jij aan curling doet lijkt me klein, zo wijdverbreid is curling nog niet in ons land. Hoewel dat natuurlijk nu best eens kan gaan veranderen.

Curlingouders

Dat ik toch vraag of jij weleens aan curling doet, komt door een artikel dat ik begin 2017 las. Over curlingouders. Interessante term, vond ik. Ik zag het meteen voor me, paps en mams vegen zich in het zweet zodat hun unieke, getalenteerde kind gladjes vooruit komt in het leven. Over de applaus opvoeding ging het en jongeren die nog gepamperd worden. Ze hebben hierdoor onvoldoende geleerd om met tegenslag om te gaan en worden ruw wakker geschud als ze de grote boze wereld in gaan.

Ik dacht weer aan het artikel toen ik vanochtend even naar curling zat te kijken.  “Ben ik een curlingouder?” vroeg ik me af. Soms wel denk ik, maar meestal niet.

Wel of niet vegen?

Terwijl ik zo zat te denken, kijkend naar curling, zag ik het ineens. Degene met het bezempje veegt als een bezetene, maar niet constant! Hij kijkt goed naar de curlingsteen en besluit wel of niet te vegen en hoe lang. Waarom is dat?

Wat blijkt: curlingijs is ijs met bobbeltjes. De kunst is om de steen zo lang mogelijk in een rechte lijn te  laten glijden. Doordat de steen met een soort draai wordt weggegleden, zal de steen als hij vaart mindert afdraaien (curlen) naar rechts of links. Bij het vegen komt door wrijving warmte vrij waardoor de ijsbobbeltjes iets smelten en de steen langer rechtdoor glijdt. Blijkbaar kan de steen het soms al best eventjes alleen 😉 en kan het wel wat bobbeltjes aan doordat er regelmatig en op het juiste moment geveegd wordt. Cool!

Bezems in verschillende formaten

De term curlingouder blijft mooi en ja, ze bestaan echt. Maar een ouder die vooral goed kijkt naar een kind en ondersteuning biedt als dat nodig is, dat is toch het mooiste? En ja, dat is per kind verschillend. Om in het beeld van het vegen te blijven, bij de één heb je een grotere bezem nodig dan bij de ander. En moet je vaker of langer doorgaan met vegen. Het moment waarop je stopt met vegen is ook een kwestie van goed kijken hoe het gaat.

Zelf leren vegen

Nee, een curling steen kan niet zelf leren vegen.  De meeste kinderen wel, met het juiste formaat bezem die langzaam steeds groter kan worden. Tot ze weerbaar en met veerkracht hun eigen pad kunnen gaan, met kleine en grote bobbels.

Ik doe dus toch weleens aan curling, maar alleen als het echt nodig is. Steeds minder en ja, soms ook weleens per ongeluk……

Zeg eens eerlijk, doe jij weleens aan curling?

Zo klein is die kans bij nader inzien toch niet….

Reageren?
Vind ik leuk! Dat kan onder dit blog, via mail, of via Facebook en LinkedIn.

Liken en delen kan daar natuurlijk ook, dank je wel!

Verder praten?
Vind jij het ook zo lastig om te bepalen wanneer je nu wel en wanneer niet ondersteuning kunt bieden aan je kind? En op welke manier dan? Zie je je tiener worstelen maar wordt je hulp niet (meer) geaccepteerd?

Ook als ouder kun je hulp inschakelen. Meekijken vanaf de zijlijn kan echte eyeopeners opleveren! Natuurlijk kun je bij mij terecht voor coaching van je kind of tiener. Maar ook één of meer gesprekken over opvoeden en de bobbels daarbij is mogelijk.

Even kennismaken kan altijd, voelt dit goed dan kijken we samen aan welke vorm van ondersteuning er behoefte is en wat ik voor je kan doen.

Je kunt mij bereiken via info@netzobijzonder.nl  of telefonisch op 06-24757024.
Ik hoor je graag!