Ook zo’n lekker vol hoofd? Heerlijk toch?

Wat is dat toch met die volle hoofden? In de vakantie hoor je toch je hoofd leeg te maken?  Over hoe je dat kunt doen, och och, het internet staat er vol mee. Lijstjes met tips, boeken, artikelen, je verzint het maar. Je kunt er je hoofd aardig mee vullen zal ik maar zeggen 😉

Op zich niks mis mee, het is zeker nuttige informatie. De kunst is te ontdekken wat het beste werkt bij jouw volle hoofd. Want elk hoofd is nou eenmaal anders. Een kwestie van uitproberen. En als dat hoofd dan leeg is, dan kun je het eindelijk gaan vullen met andere dingen. Toch?

Even tussendoor, ik was en ben groot fan van naïeve, positief ingestelde tekenfilmfiguurtjes. Als ik lees: “maak je hoofd leeg” dan zie ik onmiddellijk Spongebob Squarepants voor me. En ik hoor ‘m nog ook. 🙂  Hij moet iets nieuws leren en dat lukt niet zo best. Krijgt de opdracht “maak je hoofd leeg” en vervolgens zie je het gebeuren in zijn hersenpan. Alles wat hij weet gaat door de versnipperaar. Een holle, lege ruimte blijft over en hij blijkt zelfs zijn eigen naam niet meer te weten. Het leren gaat daarna perfect, maar zeg nou zelf, je wilt toch geen leeghoofd zijn?

 

Hoe het ook kan.

Vullen met dingen waar je blij van wordt en juist daardoor ruimte maken.

Op vakantie gaan is daar het mooiste voorbeeld van. Je bent in een andere omgeving en doet andere dingen. Heb je je weleens gerealiseerd dat dit ook gewoon prikkels zijn? Waar je je hoofd mee vult? Net als ”een vol hoofd” heeft “prikkels” de laatste tijd ook vooral een negatieve klank. Teveel prikkels, daar heb je last van, dat is zeker waar.  Maar kijk eens naar de positieve prikkels! Waar vulde jij je hoofd mee deze zomer? En hoe voelde je je daarbij? Ontdek hiermee je eigen positieve prikkels! Waar werd je blij van, waarbij voelde je je ontspannen, waardoor kreeg je nieuwe energie? Was het natuur, cultuur, rust, actie? Of nog iets heel anders? Waarmee kreeg je rust en ruimte in je hoofd? Dit zijn de prikkels die je voeden.

 

Jouw eigen mix.

Nee, je kunt niet het hele jaar leven alsof je op vakantie bent. Maar als je je bewust wordt van welke positieve prikkels jou helpen om je hoofd niet te laten overstromen, dan neem je een stukje vakantie mee als hulpmiddel. Voordat ik op vakantie ging, schakelde ik bewust wat informatiebronnen uit. Lekker rustig zeg. Nu kijken in hoeverre ik weer inschakel. Wat minder van deze prikkels beviel eigenlijk prima.

Ben jij je bewust van welke prikkels je binnenkrijgt? Welke prikkels je de kans geeft om je te bereiken? Of welke positieve prikkels je bewust opzoekt?

Voedende prikkels passen bijna altijd in je hoofd, je laadt ervan op. De kunst is om de voor jou juiste mix te vinden van rust en voedende prikkels. Deze twee samen, in de voor jou juiste verhouding, zijn naar mijn mening namelijk een sterk middel tegen “een te vol hoofd”.

Mijn heerlijke zomer zorgde in elk geval voor een hoofd vol prikkels. 🙂 De vele foto’s van het prachtige Praag en de heerlijke week aan het Lipnomeer (die zonsondergangen, wow!) moeten nog uitgezocht worden, maar de beelden zitten in elk geval in mijn hoofd. En daar kun je op elk moment naar terugkeren.

Ik hoop van harte dat jij ook je hoofd hebt kunnen vullen met positieve prikkels. Zo kan juist een gevuld hoofd ook weer ruimte blijken te hebben voor nieuwe prikkels in een nieuw jaar. Een vol hoofd mét ruimte!

 

Reageren?

Wat zijn voor jou voedende prikkels? Natuur of juist cultuur? Rust of actie? Laat je het horen? Vind ik leuk! Dat kan onder dit blog, via mail, of via Facebook en LinkedIn.  Liken en delen kan daar natuurlijk ook, dank je wel!

Hoe vol is jouw hoofd?

Herken jij prikkels? Ken je jouw voedende prikkels? Hoe zet je die in? Benoem je dit weleens naar je kind? Niet alleen jouw oplossing maar ook je worsteling? Kijk je weleens naar hoe je kind dit doet? Even helemaal niks doen, gewoon omdat je daar behoefte aan hebt, geen betere voorbeelden dan pubers 😉 Die zijn er erg goed in. 🙂

Ben je toe aan prikkel analyse? Om ruimte te maken? Netzobijzonder is er ook voor een gesprek met jou als ouder. Als perikelen rondom je kind wel erg veel ruimte in je hoofd innemen.  Een kennismakingsgesprek is bij Netzobijzonder altijd gratis en vrijblijvend. Je kunt mij bereiken via info@netzobijzonder.nl  of 06-24757024. Ik hoor je graag!