Zou dat even makkelijk zijn! Je veel te volle hoofd leeg maken, de inhoud uitzoeken en wat je niet meer kunt gebruiken in een doos en hup naar de kringloop. Wat je wilt bewaren opnieuw geordend terug in je hoofd en hoera, er is ruimte voor nieuwe dingen.

Opruimen, het is HET woord van januari. Past ook zo mooi bij een nieuw begin natuurlijk. Omdat het ruimte geeft. Ruim, het zit al in het woord opRUIMen.

Oké, even over opruimen dan.

Opruimen van je omgeving

Dat kun je groots aanpakken natuurlijk. Maar zoals voor veel dingen geldt, met kleine stapjes kom je ook vooruit. Heb je een erg volle agenda, dan zal het niet lukken om groots te gaan opruimen. Grote valkuil: de gedachte dat je nu echt eens je huis of je werkplek moet gaan opruimen. Omdat je dan ruimte krijgt in je hoofd. Resultaat: een extra frustratie in je hoofd over een taak die je jezelf oplegt en waar je geen tijd/energie voor hebt. Je hoofd juist weer wat voller…….

Niet meteen naar de winkel rennen voor opbergsystemen dus 😉 Gewoon beginnen met af en toe dingen weg te doen, groot of klein, dat geeft direct ruimte. In je hoofd dan. Omdat je de vragen: “bewaren, weggeven, weggooien, opknappen, hergebruiken?” uit je hoofd kunt halen. En soms ook emoties die bij spullen horen. Spullen nemen op deze manier namelijk ook ruimte in, in je hoofd.  Hoe minder spullen er zijn, hoe minder je hoeft te ordenen en op te bergen. In je huis en in je hoofd.  En natuurlijk goed letten op wat er binnenkomt, heb je dit echt nodig?

Opruimen van je hoofd

Wat zeker ook een oorzaak is van een vol hoofd: de continue stroom aan informatie die je via allerlei kanalen binnenkrijgt. Ook hier kun je kijken wat je wilt behouden en wat er weg kan. Maar vooral: kies je bewust voor wat er binnenkomt? Voor welke informatiebronnen kies jij? En hoeveel tijd wil je hieraan besteden? Wat wil je volgen? Meld je je af voor informatiebronnen die niet meer interessant voor jou zijn? Die apps op je telefoon, zijn die nuttig of vooral een afleiding? Hoe ga je om met social media? Als je dit soort vragen voor jezelf gaat beantwoorden, kun je direct wat ruimte maken in je hoofd!

Opruimen van prikkels

Bij beide soorten opruimen (je omgeving en je hoofd) gaat het volgens mij om het verminderen van prikkels.  De beide soorten opruimen hebben ook veel met elkaar te maken. Met een opgeruimd hoofd kun je beter je omgeving opruimen en in een opgeruimde omgeving ben je beter in staat je hoofd op te ruimen. Voor de één is dit effect wel sterker dan voor de ander. Vooral als je gevoelig bent voor prikkels, is opruimen, ordenen en filteren van informatie (of hier hulp bij inschakelen) belangrijk om je hoofd opgeruimd te houden. Toch denk ik dat het verminderen van prikkels voor ons allemaal een goed idee is. Of eigenlijk, het bewuster kiezen van de gewenste prikkels. Zoiets als de JA/NEE sticker op je brievenbus. Zodat er wat ruimte komt in je hoofd. En blanco ruimtes (hoe klein ook) in die volle agenda’s. Ruimte voor genietmomentjes, waar je van kunt opladen. Dat opruimen, dat komt dan vanzelf wel een keer. Als je er ruimte voor hebt.

 

Reageren?
Vind ik leuk! Dat kan onder dit blog, via mail, of via Facebook en LinkedIn.

Liken en delen kan daar natuurlijk ook, dank je wel!

Verder praten?
Zit jouw hoofd vol met zorgen rondom je kind? Heeft jouw tiener last van een vol hoofd? Ik neem de tijd voor je en luister naar je. Door samen te ordenen kunnen we ontdekken wat er nu echt speelt en welke zorgen opgeruimd kunnen worden.  Een kennismakingsgesprek is altijd gratis en vrijblijvend.
Je kunt mij bereiken via info@netzobijzonder.nl op of telefonisch op 06-24757024.
Ik hoor je graag!