Puzzelen als ontspanning

Na heel wat gepuzzel de afgelopen weken ben ik nu echt toe aan wat puzzeltijd.

Huh?

Dat zit zo.

Ik lees net dat in 2018 “legpuzzels voor volwassenen” de trend wordt. Na kleuren en kleurboeken voor volwassenen, gaat er nu gepuzzeld worden. Nu zijn er volgens mij al heel wat volwassenen die ter ontspanning een legpuzzel maken, maar ik hoor daar eerlijk gezegd (nog) niet bij. Misschien toch eens proberen, want de vier genoemde voordelen liegen er niet om!

Wat dacht je van: het verbetert je geheugen, het stimuleert vindingrijkheid, je maakt dopamine aan, het is een vorm van meditatie. (Het hele artikel lees je hier: vier redenen om te puzzelen.) Volgens mij is het voor mij even tijd om weer eens een legpuzzel te maken.

 

Puzzelen als ontwikkeling

Nou ja, ik puzzel wel maar dan op een andere manier. Ik puzzel beroepsmatig 😉

Toen ik ooit een titelblad moest maken voor mijn examenportfolio bij de opleiding tot pedagogisch medewerker, koos ik voor het beeld van de legpuzzel. Met gedichtje erbij over de puzzelstukjes die ik al in mijn rugzakje had en de tijdens de opleiding verzamelde stukjes. Wist ik veel dat het een lagen puzzel was…… Dit bleek nog maar de eerste laag…..

Een paar jaar later, bij de eindpresentatie van de kindercoachopleiding liet ik het beeld van de puzzel weer terugkomen. Nu had ik weer heel wat extra puzzelstukken ontdekt voor de diepere laag. En nam ik wat grijze (nog te ontdekken) puzzelstukken op in het beeld. Steeds meer te bieden om kinderen, tieners, ouders te helpen als ze aan het puzzelen zijn met problemen rondom gedrag, emoties, zelfvertrouwen, leren.

Nu zocht ik al een tijdje het puzzelstuk rondom begeleiden van kinderen en tieners bij problemen rondom leren.  Zo vaak al gehoord en gezien dat kinderen het makkelijkst en het snelst leren als ze dat op hun eigen manier mogen doen. Van alles al bekeken maar het voelde niet genoeg als iets voor mij. Ook deze keer liet mijn intuïtie mij echter niet in de steek. De methode “Ik leer leren” kwam voorbij en blijkt mij op het lijf geschreven! In een paar lessen kinderen/tieners laten ontdekken wat je eigen leerstrategie is, hoe je dit kunt inzetten, minder frustratie bij leren en schoolopdrachten en dit ook nog op een lichtvoetige en leuke manier leren! Duidelijk te merken dat deze methode is opgezet vanuit het gedachtegoed van de kindercoach. Positief, creatief, met humor en oplossingsgericht. Geweldig dat ook voor kinderen en tieners de puzzelstukjes dan op hun plaats gaan vallen en het leren makkelijker gaat. En ik? Ik vind het geweldig dat ik nu als gecertificeerd trainer van Ik leer leren hieraan kan gaan bijdragen.

Nieuwsgierig geworden? Op mijn vernieuwde website vind je meer informatie www.netzobijzonder.nl. Ik ben nog even wat dingen aan het uitpuzzelen, maar na de meivakantie kan het eerste groepje van start.  Wel kun je je alvast aanmelden voor de training! Even mailen of bellen voor meer info mag natuurlijk altijd!

 

Puzzelen bij opvoeden

Opvoeden, ook een hele puzzel soms, vind je niet? Vooral als je kind niet zo lekker in zijn/haar vel zit. Waar ligt dat nu aan, waarom lukt het leren niet, zal ik hulp inschakelen en hoe dan? Is dat wel nodig?

Mijn tip: breng eens in kaart, in een mindmap bv, welke zorgen er nu precies zijn rondom je kind. Op welk gebied liggen de zorgen eigenlijk? Je krijgt dan een beeld van  welke puzzelstukjes er eigenlijk zijn. Gaat het nu om gedrag, leerproblemen, verwerken van moeilijke dingen, omgaan met emoties, puberteitsperikelen, communicatie? Misschien zijn er meerdere puzzelstukken? Welke heeft prioriteit? Er zo naar kijken kan al helderheid geven. Je hoeft ook niet alle puzzelstukken tegelijk te pakken he.

Ik wens je veel succes bij je puzzels en ga zelf even op zoek naar een legpuzzel.

 

Warme groet,

Jeannette

 

Reageren?

 

Vind ik leuk! Dat kan onder dit blog, via mail, of via Facebook en LinkedIn.

Liken en delen kan daar natuurlijk ook, dank je wel!

 

 

Samen puzzelen?

 

Hulp nodig? Zit jouw hoofd vol met puzzels rondom je kind? Is leren voor jouw tiener een heel gepuzzel?

Ik neem de tijd voor je en luister naar je. Door samen te puzzelen kunnen we ontdekken wat er nu echt speelt en welke puzzelstukken er samen gelegd kunnen worden.  Zodat je weer verder kunt.

 

Een kennismakingsgesprek is bij Netzobijzonder altijd gratis en vrijblijvend.
Je kunt mij bereiken via info@netzobijzonder.nl op of telefonisch op 06-24757024.
Ik hoor je graag!