Een nieuwe start

Een nieuw schooljaar gaat van start. Hoe zal het gaan met deze leerkracht, in deze klas, op deze school? Met het opzoeken van de schooltas en de gymspullen stijgt ook de spanning of….. de tegenzin. Want we moeten weer. De boeken zijn hopelijk intussen gekaft, leve de rekbare kaften!

Weer wennen aan op tijd de deur uit gaan en dan komen ze ook nog hartstikke moe thuis, pfffff.

Accepteren dat de eerste schoolweken voor iedereen vermoeiend zijn is  een optie. Dat scheelt al wat frustratie. Let eens op hoeveel tijd dat ongeveer kost in jouw gezin. En denk volgend jaar: kom op, nog x dagen en dan zijn we weer een beetje gewend. Toen ik ooit ontdekte dat dit bij ons thuis gemiddeld een week of twee duurde, probeerde ik in het vervolg die eerste twee weken een beetje rust in de agenda te houden. Ook voor mezelf ja, want mijn bioritme houdt niet zo van vroeg opstaan.   😉

Wat kun je nog meer doen?

Ruimte maken.

Ken je dit? Is het schooljaar net begonnen en zijn de eerste frustraties meteen al groot. Lekker dan, dat kan nog leuk worden.

Ik zat hierover na te denken terwijl ik naar de binnenvaartschepen keek die de hele dag voorbij kwamen op onze kampeerplek aan de Waal.  “Men vaart de Waal op en af”, het blijkt werkelijk zo te zijn. Het ene schip na het andere. ’s Ochtends leeg en ’s avonds of de volgende dag weer vol. Laden en lossen. Of andersom, lossen en laden?

Even terug naar een schooljaar. Wat heb je  ingeladen het afgelopen jaar? Wat kun en mag je uitladen om ruimte te maken voor nieuwe lading?

Een positieve lading

Natuurlijk komen er in een nieuw schooljaar nieuwe frustraties en mislukkingen. Dat geeft niet, van fouten kun je leren. Maar soms zit bij een nieuw probleem de lading van vorig jaar er nog bij. Het gekke is, negatieve ervaringen hebben veel meer de neiging om met je mee te reizen dan positieve.

Sta er met je kind eens bij stil wat jullie bij vorig schooljaar kunnen laten.  Gewoon benoemen en je samen realiseren dat dit bij vorig jaar hoorde. Uitladen die handel!

En daarna samen benoemen welke positieve lading je hebt overgehouden aan vorig jaar.

Wat ging er goed, wat heb je geleerd, wat kon je zelf oplossen, waar leerde je mee omgaan?

Deze lading neem je juist mee naar komend jaar. Want je kunt er weer gebruik van maken en het uitbreiden. Om nog even bij het beeld van het binnenvaartschip te blijven: zet deze lading duidelijk zichtbaar neer!

Met minder oude frustraties is er meer ruimte voor nieuwe successen.

Een mooi schooljaar gewenst!

Reageren?

Vind ik leuk! Dat kan onder deze blog, via Facebook of via mail (als je liever niet wilt dat anderen meelezen).

Liken en delen mag natuurlijk ook, dank je wel!

P.s.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het sorteren van de lading?

Ik help jou en je kind er graag bij! Je kunt mij bereiken op 06-24757024 of via info@netzobijzonder.nl

Vorig schooljaar ontdekt dat ondersteuning bij huiswerk belangrijk is voor je kind? En meteen goed van start gaan?  Ook voor huiswerkbegeleiding kun je bij mij terecht.