Je hebt het echt geprobeerd, maar jouw kind houdt er gewoon niet van om voorgelezen te worden. Maar ja, voorlezen is goed voor je kind. Toch?

Klopt, voorlezen is hartstikke goed voor je kind. Voorlezen vergroot de woordenschat, stimuleert de fantasie, laat zien dat lezen leuk is, leert je kind naar een verhaal te luisteren, is goed voor de concentratie en nodigt uit tot praten.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen (25-1 t/m 4-2), gaan bekende en minder bekende Nederlanders voorlezen aan peuters en kleuters op scholen, peuterspeelzalen en in de kinderopvang. Soms met een speciaal voorleesontbijt. Mooie plaatjes in de media. Super dat hiermee de aandacht wordt gevestigd op het belang van voorlezen.

 Je kunt al met een boekje beginnen als je kind pas een paar maanden oud is.  Hoe eerder je begint, hoe makkelijker het is om er een vast ritueel van te maken. Maar voorlezen kan echt ook nog als je kind allang zelf kan lezen.

Wat ik hier vooral graag met je wil delen: voorlezen is heerlijk om te doen!

Wil jij:

  • één op één aandacht voor je kind?

  • op je vrije dag nog even in je warme bed liggen (met je kind naast je?)

  • een rustmoment voor je kind voor het slapengaan?

  • de band met je kind versterken?

  • een thema wat speelt in jullie leven met je kind bespreken of uitleggen?

  • samen met je kind lekker fantaseren,  avonturen  beleven,  lachen, moeilijke dingen verwerken of iets leren?

Ga lekker voorlezen!

En lukt het niet zo goed dan heb ik de volgende tips voor je.

Kies eerst eens voor een prentenboek met erg weinig of zelfs zonder tekst. Mijn favoriet is “Waar is de taart” (Thé Tjong-Khing) een prachtig kijk- en zoekboek. Samen op zoek,  aanwijzen en benoemen wat er allemaal te zien is.  Andere leuke kijk- en zoekboeken: “De gele ballon”, “Het Kasper kijk en zoekboek”, “Waar is de gele grijper”, “Wat een winter kijk- en zoekboek”. Met deze heerlijke boeken krijg je bijna vanzelf plezier in het samen bezig zijn met een boek. En dat is nou net een prima opstap naar voorleesverhalen.

Zoek naar het juiste tijdstip. Houd vol, je vindt echt wel de voor jullie situatie geschikte tijd, kwestie van uitproberen. Maar dan heb je ook de sleutel naar gouden momentjes gevonden! Ja, voor het slapen gaan is vaak een geschikte tijd. Maar misschien is voor jullie een heel ander tijdstip beter geschikt. Zorg wel voor een rustige plek en een vast tijdstip. En grijp ook kansen als:  voorlezen in de trein, op de achterbank van de auto, in een wachtkamer van arts of tandarts, wachtend op een ander kind van je gezin op zwemles of muziekles, als de ovenschotel nog even moet garen,  als je kind ziek is.  Ja, deze kansen heb ik zelf allemaal met veel plezier benut!

Zorg voor voldoende geschikte boeken. Begin gewoon met het opbouwen van een eigen collectie kinderboeken, hoe klein ook. Geef eens een mooi prentenboek als kado  bij een speciale gelegenheid. In een goede (kinder)boekwinkel kunnen ze je prima adviseren. Bij het kiezen van een goed prentenboek is de Prentenboeken Top Tien ook een houvast. Je vindt deze en nog veel meer info over voorlezen op www.nationalevoorleesdagen.nl.

Neem je kind van jongs af aan mee naar de bieb. Misschien kun je naar de schoolbieb, lekker praktisch. Lidmaatschap van de bibliotheek is voor kinderen altijd gratis. Spreek af hoeveel boeken je kind mag kiezen en kies ook zelf een paar boeken met een aansprekend thema. Onthoud wat favoriete titels of schrijvers/illustratoren zijn zodat je hier later weer eens voor kunt kiezen, kinderen houden van herhaling. Kijk bij boeken die erg aanspreken naar de uitgever en zoek andere boeken van deze uitgeverij. Jonge kinderen kiezen  vaak op gevoel de boeken die hen aanspreken, durf daar ook op te vertrouwen.

En naast de lijstjes die er al zijn geef ik je mijn persoonlijke top vijf van prentenboeken met een winters thema:

Ik wil een diamant. (Jonathan Emmett) Een sfeervol prentenboek, je ziet zelf ook weer hoe mooi en magisch een ijspegel eigenlijk is.

Ga je mee kleine beer? (Dieter en Ingrid Schubert) Een heerlijk boek om voor te lezen, tijdens de wandeling door de sneeuw horen kleine beer en grote beer allerlei geluiden. Kinderen vinden het heerlijk om deze mee op te zeggen. Slof, slof, slof…….

Kleine beer zegt nee (Judith Koppens) Erg herkenbaar voor jonge peuters in de koppigheidsfase.

Keepvogel Noodweer (Wouter van Reek) Omdat er nou eenmaal niet altijd sneeuw is… Een wat ouder boek, maar een spannend avontuur met humor voor kleuters vanaf een jaar of vier.

Kikker in de kou (Max Velthuys) Een echte klassieker die in dit rijtje natuurlijk niet mag ontbreken. Arme kikker, geen veren, geen dikke speklaag, hij heeft het zooo koud……

Ga samen met je kind het plezier van voorlezen ontdekken! Want echt, iedereen kan voorlezen! Veel gouden momentjes gewenst!