Ook de strijd tegen het onkruid weer gestart? Het mos van je terras of balkon gepoetst? Of je zomerkleren gepast? En o ja, je kind is overal uitgegroeid en heeft een hele nieuwe zomergarderobe nodig. Herkenbare uitdagingen? Heb je er zin in of mag het wel iets minder met die groei?

Toen ik besloot om in mijn favoriete seizoen iets te schrijven over groei, bekeek ik synoniemen voor groei  en  groeien. Vermeerderen, ontwikkelen, opschieten, rijpen, om er maar een paar te noemen.

Ik ontdekte ook het andersom effect. Groeien als synoniem voor andere woorden.

Wat heeft onze taal toch een prachtige woorden. Ik stuit onder andere op:

 

Toenemen(aanwakkeren)

De lentezon doet ons energieniveau toenemen, zomaar vanzelf. Het wakkert ons aan om actief te worden. Lekker naar buiten, goed voor alle leeftijden! Winkelen met je kind wordt trouwens een stuk leuker als je afspreekt om samen te lunchen op een terras (of te picknicken in het park) als de inkopen zijn gedaan. Een lijstje waarop benodigde spulletjes  kunnen worden afgevinkt als ze zijn gekocht geeft overzicht aan je kind (maak van tevoren duidelijke afspraken, ook over hoeveelheden en budget).

 

Opkomen (ontspruiten)

Bewust genieten van wat ontspruit in de natuur. Ja, er komt ook volop onkruid op. Maar wat is onkruid? Jarenlang trok ik onkruid uit, wat bij nader inzien een zich uitzaaiend plantje van de buren bleek te zijn. Een toen het de kans kreeg om nu echt eens op te komen, (tijdgebrek dat voorjaar), bleek het een prachtig bloemetje te worden. Oeps…..

Laat de natuur dus maar een beetje zijn gang gaan en erger je niet te snel aan plantjes die je niet zelf hebt uitgekozen.

Ofwel: dingen die zomaar op je pad opkomen kunnen ook uitgroeien tot iets moois. Als je het maar de kans en de tijd geeft zich te ontwikkelen.

Ontspruiten is trouwens ook een schitterend woord als je kijkt naar je kind. Kijk bv met dit woord in gedachten nog eens naar pubergedrag, als je je soms wanhopig afvraagt of dit echt jouw spruit is…..

Bedenk dat je kind aan het ont-spruiten is, een ontwikkeling van kind naar volwassene. Groeien dus!

 

Tieren (floreren) 

Tieren, ja dat doen we allemaal weleens maar dan niet in positieve zin. 😉

Het levert zelden op wat je wilt. Vriendelijk maar duidelijk zeggen wat je wél wilt heeft vaker resultaat. Daar kun je van groeien.

“Welig tieren” misschien wel.

Gedijen (bloeien) 

Voorspoedig groeien en gaan bloeien. Waar gedij jij het best bij? En je kind? Wat is er nodig om goed te gedijen en daardoor te kunnen bloeien? Welke invloed heb je daar zelf eigenlijk op? Of laat jij je misschien teveel beïnvloeden en gedij je daar niet zo bij? Mooi om in het lentezonnetje eens over na te denken.

Heeft mijn blog bij jou gedachten laten ontspruiten over groeien? Heb je nog meer mooie synoniemen?  Ik ben benieuwd naar je reactie. Onder deze blog, via Facebook of via mail (als je liever niet wilt dat anderen meelezen).

Wil je eens praten over groei?

Of over het niet zo goed gedijen van je kind? Ik denk en kijk graag met je mee. Mail mij op info@netzobijzonder.nl dan maken we een afspraak. Of bel 06-24757024. Graag tot horens!