Om maar met de deur in huis te vallen: ik hou niet van horrorfilms, Halloween spulletjes, spooktochten en grote schrikeffecten. Griezelen is niks voor mij. Halloween laat ik dus lekker aan mij voorbijgaan, het is tenslotte niet verplicht. Voor mij dan. Voor kinderen lijkt dat een beetje anders te liggen.

Steeds enger

Ik heb de indruk dat Halloween elk jaar aan terrein wint. Hoe gruwelijker, hoe leuker. Als je er plezier in hebt, dan is er niks mis mee. Hoewel, als ik lees dat pretpark Toverland op de Halloween avonden extra beveiliging inzet omdat bezoekers weleens agressief kunnen worden van de horrorclowns, dan heb ik zo mijn vraagtekens.

Genieten of bang worden

Ook kinderen kunnen van griezelen genieten, lekker spannend! Spannende verhalen helpen ook om te leren omgaan met de emotie angst. Toch is er ook een groep kinderen die er helemaal niet blij van wordt, maar vooral bang. Hoe zit dat?

Griezelniveau

Griezelen heeft te maken met je zintuigen (vooral zien en horen) en met je emoties (angst). Je zintuigen en je emoties, waarbij wordt deze combinatie ook steeds genoemd? Inderdaad, bij hoogsensitiviteit. Stel je nu eens voor dat je zintuigen scherper waarnemen en je emoties heftiger zijn. Bovendien heb je een levendige fantasie. Kijk nu nog eens naar dat kind wat zo bang is, terwijl leeftijdsgenoten het vooral lekker spannend vinden. Voel je het verschil?

Hoogsensitieve kinderen griezelen op een niveau wat voor hen nog te hoog gegrepen is! De oplossing is dan ook niet om hen overal bij weg te houden maar om het griezelniveau voor hen bij te stellen. Een spannend verhaal (voor)lezen is al veel minder heftig dan een film met spanningsverhogende muziek. Muziek kan overigens ook zachter hè 😉

Een figuur als een spook of heks wordt minder eng als ie eigenlijk erg lief of onhandig is. Of misschien zelf wel een beetje bang. Humor in een film of verhaal is ook een hele goede spanningsbreker. In de klas of kinderopvang hoop ik op stukjes griezelvrije zone voor degenen die daar behoefte aan hebben.

Durf nee te zeggen

Vraag je zoveel mogelijk af of een geplande activiteit vooral plezier of angst zal opleveren en durf eens niet mee te doen of een lager griezelniveau te kiezen. Geef een kind als het even kan ook die mogelijkheid! En ik? Ik schreef dit blog (best eng hoor) als bijdrage voor Halloween dit jaar en sla de rest lekker over. Wel een pompoen in huis gehaald, maar die is intussen veranderd in een lekker soepje. Voor alle groten en kleinen die wel van griezelen houden: happy Halloween!

Reageren?

Vind ik leuk! Dat kan onder deze blog, via Facebook of via mail (als je liever niet wilt dat anderen meelezen).

Liken en delen mag natuurlijk ook, dank je wel!

Verder praten?

Is jouw kind erg gevoelig en heeft het daar vooral last van?

Of wil je eens praten over de sterke emoties bij je kind en hoe je daar mee om kunt gaan?

Gun je je kind meer veerkracht? Ik help jullie daar graag bij.

Je kunt mij bereiken via info@netzobijzonder.nl of bel mij op 06-24757024.

Graag tot horens!