Waarom ik over kleur schrijf? Omdat kleur de laatste weken op allerlei manieren op mijn pad kwam, dan kan ik bijna niet anders dan erover schrijven. Ook al valt er voor mij nog heel wat te ontdekken.

In elk geval is er die relatie met hoogsensitiviteit. Kleur neem je waar met je zintuigen en heeft (of je je dat nu bewust bent of niet) invloed op je stemming en zelfs op de keuzes die je maakt. Dit geldt voor velen maar het effect is waarschijnlijk sterker bij de sensitieven onder ons. Even kort door de bocht: als je hoogsensitief bent worden prikkels die binnenkomen in je hersenen tot op een dieper niveau verwerkt. Dan kan lentegroen je zomaar ontroeren, ook al zie je het elk jaar.

Kun je kleur voelen?
Oei, dan gaan we richting natuurkunde, dat was nou niet bepaald mijn beste vak op school….
Laten we het simpel houden (zodat ik het zelf ook nog snap…), licht bestaat uit verschillende frequenties. Wordt het licht gebroken door bv regendruppels, dan worden de verschillende frequenties zichtbaar als de verschillende kleuren zoals we die kennen van de regenboog. Dat betekent dat elke kleur een eigen frequentie heeft. En of je je dat nu bewust bent of niet, je brein en daardoor ook je lijf reageert hierop. Je hartslag schijnt te versnellen in een omgeving met veel rood, ik las onlangs dat dat zelfs bij blinde proefpersonen is gemeten. Zij voelden dus de frequentie van rood. Interessant toch, mijn brein gaat van dit soort informatie enorm aan.
Je voelt dus niet de kleur, maar de frequentie? Of, je voelt de frequentie, maar eigenlijk voel je de kleur?

Kleur en emotie.
Een bekende opvatting over de betekenis van kleuren is: rood staat voor actie, geel voor vrolijkheid en blauw voor rust. De gedachte die bij mij opkomt: is het ook andersom? Even omdenken. Als je bv boos bent (toch vaak een actieve emotie 😉 ), straal je dan rood uit? En als je vrolijk bent geel? En als men zegt dat je rust uitstraalt is dat dan blauw?

Code rood.
Stel dat je rood uitstraalt als je boos bent, dan is het al beter te begrijpen dat jouw boosheid bij gevoelige kinderen veel intenser binnenkomt. Jij vindt dat het meevalt, zij zien en voelen “code rood!” Lastig voor beide partijen. Allebei nog wat te leren?
Vrolijkheid is vaak aanstekelijk, omdat je geel uitstraalt? Is dat ook zo met positiviteit? Hoe vaak straal jij geel uit?
Rust uitstralen (blauw) lukt je pas als je die rust zelf ook voelt. Heb je daar misschien iets te doen?

True colors.
Eigenlijk laten gevoelige kinderen ons door hun reactie/gedrag ook zien wat we zelf te doen hebben of nog mogen leren. Ze zien onze werkelijke kleur.

En dan ben ik terug bij mijn inleiding. Waarom schrijf ik over kleur, als ik er eigenlijk eerst nog meer over zou willen weten? Toen ik bedacht dat ik het onderwerp zou laten liggen voor later en over iets anders wilde gaan schrijven hoorde ik op dat moment op de radio “True colors” (Cindy Lauper). Treffend….. Gevoelige kinderen zien onze true colors. Een mooie eigenschap waar we van kunnen leren. Zullen we naar hen luisteren?

Warme groet,
Jeannette

Reageren?
Vind ik leuk! Dat kan onder dit blog, via mail, of via Facebook en LinkedIn.
Liken en delen kan daar natuurlijk ook, dank je wel!

Ziet jouw kind vaak code rood?
Zit jouw kind/tiener al een tijdje niet zo lekker in zijn/haar vel? Is het nogal snel code rood en wil je meer blauw?
Ik help jullie graag, maar laten we eerst kijken of we op dezelfde golflengte zitten.
Een kennismakingsgesprek is bij Netzobijzonder altijd gratis en vrijblijvend.
Je kunt mij bereiken via info@netzobijzonder.nl op of op 06-24757024.
Ik hoor je graag!