Praten met je tiener, frustrerend of een uitdaging?
Heb je een hooggevoelige tiener dan sta je eigenlijk voor een dubbele uitdaging. Een gesprek over regels, afspraken of gedrag, daar zitten de meeste tieners niet op te wachten. Ze hebben wel iets leukers te doen. Oké, ze zijn vaak heel duidelijk in wat ze wel of niet willen. En daar wil jij over in gesprek. Precies hier ligt voor jou als ouder de uitdaging. Vind de juiste toon! En ja, natuurlijk is dit ook voor tieners  een vaardigheid om te ontwikkelen. Maar het begint bij jou. Als ze dit van jou mogen leren, hebben ze hier hun hele leven plezier van. En het mooie is: je kunt gewoon vandaag zelf beginnen met het oefenen van deze vaardigheid!

In gesprek

Je leerde je kind praten, weet je nog? Geweldig was het, om steeds meer een gesprek met elkaar te kunnen voeren. Hoewel dat als ze groter worden niet altijd makkelijk is.  Vooral niet als het gaat om regels of gedrag. Zeker tieners kunnen zo lekker duidelijk feedback geven 😉 Als ze je tenminste gehoord hebben dan…….

De juiste toon

Er is een mooie uitdrukking: ”C’est le ton qui fait la musique.” Wat betekent: de manier waarop iets gezegd wordt, is net zo belangrijk als de inhoud. Volgens mij geldt dat voor iedereen, maar is het effect van de juiste toon nog sterker bij communicatie met de hooggevoeligen onder ons. Of dit nu kinderen of volwassenen zijn. Tieners zijn al helemaal gevoelig voor de juiste toon.

Hoe vind je de juiste toon?

*          Beschuldig je tiener niet, benoem slechts wat je ziet/hoort/voelt.

*          Spreek uit wat het met JOU doet.

*          Blijf bij wat er NU is, haal geen oude koeien uit de sloot.

*          Kies in overleg een geschikt moment voor een gesprek.

*          Neem je tiener serieus en spreek uit dat je hem/haar ziet en hoort.

Niet vergeten: de vrolijke noot.

Een belangrijk hulpmiddel in communicatie met tieners: humor! Maak het wat lichter.   Probeer hun taal te verstaan, niks zo irritant als jezelf als tiener te moeten gaan vertalen als je toch al boos bent. Vraag dus eens om vertaling in een neutraal gesprek, dan kun je je woordenschat alvast wat uitbreiden. Altijd handig. En nog leuk ook! Hoe meer je de juiste toon vindt, hoe leuker het wordt om te praten met je tiener! Krijg je die heldere feedback van hen er gratis bij 😉

Reageren?

Herken je dit of heb jij nog aanvullende tips voor het vinden van de juiste toon? Ik hoor het graag! Reageren kan onder deze blog, via Facebook of via mail (als je liever niet wilt dat anderen meelezen).

Liken en delen mag natuurlijk ook, graag zelfs!

Eens praten over de juiste toon?

Lukt het niet om op dezelfde golflengte te komen met je tiener? Ik kan jullie helpen om elkaar weer te verstaan.  Ik hoor je graag op  06-24757024 of via info@netzobijzonder.nl