Juni, lekker lang licht en (hopelijk) lekker weer. Juist deze maand is er veel aandacht voor buitenspelen. Half juni is het Nationale Buitenspeeldag en eind deze maand zelfs Internationale Modderdag. Heerlijk toch?

Buitenspelen is niet altijd meer vanzelfsprekend

Gelukkig zijn er nog steeds echte outdoor kids, maar met alle digitaal vermaak is binnen blijven ook steeds aantrekkelijker.

Op het voetbalveldje bij ons op de hoek is het op woensdagmiddag rustiger dan een jaar of tien geleden. Kinderen spelen weinig buiten. Jammer, want buiten spelen is  gezond en goed voor de ontwikkeling. Dat argument spreekt de meeste kinderen natuurlijk niet aan.

Pubers hebben al helemaal geen boodschap aan het gezondheidseffect van buiten zijn. Zomer 2016 liepen er massa’s bleekneuzen Pokémons te vangen, nu blijven ze weer lekker binnen. “Ik zet wel even een raam open, dan krijg ik ook buitenlucht”. Puberlogica. Er komt in elk geval wat frisse lucht binnen, daar hebben ze wel een punt.

Helaas is er  niet elke zomer een rage waarbij je naar buiten wordt gelokt.

Buiten zijn is gezond

Kom op zeg, dat is toch een open deur? Maar waarom is dat ook alweer zo goed?

Er is meer ruimte om te bewegen. Lekker rennen, springen, gooien, dat gaat buiten allemaal een stuk makkelijker. Goed voor de motoriek.  Je brein is blij met de verse zuurstof. Zonlicht op je huid is leuk voor een zomers kleurtje maar ook om je vitamine D weer op peil te krijgen. Wist je dat velen onder ons na de winter een laag vitamine D gehalte hebben, wat je gezondheid niet ten goede komt?

Buiten zijn, vooral in een groene omgeving,  geeft minder prikkels en zorgt er zelfs voor dat je brein rust krijgt om opgedane prikkels te verwerken. Je korte termijn geheugen gaat er op vooruit als je je brein tot rust laat komen. Leerfuncties en concentratie nemen toe na een buitenactiviteit in een groene omgeving.

Veel bewegen is goed voor je conditie en voorkomt overgewicht.

Genoeg serieuze redenen om naar buiten te gaan.

In een artikel las ik 10 bewezen redenen waarom buiten zijn gezond is. Wat mij vooral opviel staat pas op 10: “OMDAT HET LEUK IS”.

Juist, dat is ‘m! De sleutel om die deur open te krijgen, zal ik maar zeggen.

(Benieuwd naar de andere 9 redenen? Lees ze hier.)

Ga zelf weer buiten spelen!

Stop met alleen je kind te stimuleren naar buiten te gaan. Ga zelf vaker naar buiten!  Niet alleen om dat het goed voor je is, maar omdat je daarvan geniet. Vertel erover en laat zien hoe je zoveel mogelijk buiten probeert te zijn. Ga samen met je kind bedenken hoe je meer BUITEN kunt inbouwen in de dag. Maak het leuk! Kinderen kunnen met verrassende ideetjes komen, veeg ze niet meteen van de (tuin)tafel. Ga erover in gesprek! Denk nog eens na over wat wel of niet mag/kan buiten. Waarom mag iets eigenlijk niet? Is het een voor jullie geldige reden, of ben je gewoon gewend aan deze regel? Natuurlijk let je wel op veiligheid.

Maar wat is er mis met spelen in een zomerse stortbui? Stamp weer eens in de plassen!

Over pubers: gebruik humor en dwing hen niet om buiten te gaan zitten. Blijf wel met hen in gesprek. Hebben ze genoeg positieve contacten met leeftijdgenoten maar is de interesse er gewoon niet, maak je er dan niet te druk over. Dat komt wel weer.

Ga zelf als eerste door die open deur

Begin gewoon met zelf meer naar buiten te gaan. Laat zien wat dit voor en met je doet. Luister naar creatieve ideetjes van je kind. Bespreek samen hoe buiten LEUK kan zijn/worden.  Ga weer eens lekker buiten spelen, het zal je goed doen!

Reageren?

Buitengewoon leuk! Dat kan onder deze blog, via Facebook of via mail (als je liever niet wilt dat anderen meelezen).

Liken en delen mag natuurlijk ook, dank je wel!

Verder praten?

Vind jij het lastig om met je kind over regels te praten?

Over wat kan en wat mag?

Ik help je er graag bij!

Je kunt mij bereiken via info@netzobijzonder of op 06-24757024.