Net als in mijn vorige blog  (Groeien en ontspruiten) schrijf ik in dit tot nu toe wat frisse maar mooie lenteseizoen graag nog even door over groeien. Voorzichtig ontkiemen, onstuimige groeistuipen of zeurende groeipijn, je herkent ze vast wel bij jezelf of bij je kind. Groeien, bedenk ik, is vooral fijn als het gewenste groei is! En ja, daar heb je zelf invloed op!

Om nog even bij de plantjes te blijven: als een plantje goed gedijt, dan groeit het, gaat het bloeien en “tiert het welig”.

Wat is nodig voor groei?

Om te kunnen genieten van gewenste groei zijn er een aantal dingen waar je op let. Je vraagt je af: waar gedijt het plantje bij? Is er een goede voedingsbodem waardoor het stevige wortels kan ontwikkelen? Is er genoeg warmte en licht om op te groeien? Genoeg water? Wat extra mest misschien?  Heeft het de meest geschikte plek of is er een plek die beter bij dit plantje past. Of kan ik op de plek van de plant wat meer beschutting creëren  of tijdelijk wat extra bescherming? Wat extra steun erbij misschien zolang de eigen stam nog niet stevig genoeg is? Kortom, je kijkt vooral goed naar je plantje en geeft wat nodig is. Elke dag geef je even aandacht aan je plantje en dan kun je ook  genieten van de gewenste groei die je ziet ontstaan! Ook als daaromheen nog onkruid groeit, dat doet niks af aan de gewenste groei die je ziet. Het is maar waar je naar kijkt.

Het beeld van het plantje kan je helpen na te denken over je eigen groei, of dat van je kind.

Welke groei zie jij?

Groei jij in de gewenste richting? De door jou gewenste richting wel te verstaan. Wat heb je daarvoor nodig? Geef je dat jezelf?

En je kind? Mag dat groeien in de gewenste richting? Grote vraag hierbij: wie bepaalt wat de gewenste richting is? Kijk je goed en geef je wat nodig is? Kun je genieten van de groei die je ziet, ook als dat misschien in een ander tempo of in een andere richting is dan jij had gedroomd?

Groeien, een geweldig woord om over na te denken in dit mooie seizoen.

En ik? Ik groei rustig maar gestaag in de door mij gewenste richting 🙂

Coaching, informatie delen en schrijven. Met af en toe de onvermijdelijke groeipijn.(Doe ik het wel goed, komt het wel goed? ) Vooruit dan maar, dat hoort erbij als je wilt gedijen op de gewenste plek……

Reageren?

Heeft mijn blog bij jou gedachten laten ontspruiten over groeien? Ik vind het fijn als je reageert! Dat kan onder deze blog, via Facebook of via mail (als je liever niet wilt dat anderen meelezen).

Liken en delen mag natuurlijk ook, graag zelfs!

Verder praten?

Heb jij vragen over groei bij jezelf of bij je kind en wil je er met mij over in gesprek? Dat kan! Mail mij op info@netzobijzonder.nl of bel 06-24757024 dan maken we een afspraak. Groeien hoef je niet alleen te doen.